linkbuilding tips

Linkbuilding tips voor website eigenaren worden op deze pagina beschreven om je te helpen je website hoger in Google te laten komen. Linkbuilding is een belangrijk onderwerp van zoekmachine optimalisatie (SEO). Bekijk hier een aantal simpele linkbuilding tips van een online marketeer! Hieronder zie je een aantal linkbuilding tips.

 

Een goed linkprofiel is een natuurlijk linkprofiel

Linkbuilding hoe doe je dat? Een goed koppelingsprofiel bestaat uit een uitgebalanceerde mix van backlinks die deze factoren en nog veel meer factoren die later besproken worden idealiter combineert. Een zogenoemd natuurlijk linkprofiel.

 

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende factoren in het spel zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Elke factor weegt op zijn eigen manier. Niet elke backlink heeft dezelfde waarde.

 

De berekening van vele factoren wordt gedaan door Google en zijn algoritme. Dit algoritme bepaalt vervolgens de PageRank van een website, voornamelijk gemeten in pagina’s of domeinen. Dit wil zeggen hoe veel jouw website waard is en hoe of jouw website betrouwbaar over komt.

 

Het soort links die je dan ook gebruik moet ook afkomstig zijn van andere websites. Backlinks krijgen en het willen linken naar andere websites met goede content is best lastig. Linkbuilden in de online marketing en het verkrijgen van een aantal backlinks kost tijd en moeite.

 

Linkruilen

Linkruilen is het uitwisselen van links van een website naar jouw website en weer terug.

 

Het is eenvoudig om op Google te zoeken naar websites met relevante informatie die van belang is voor jouw website (websites binnen je sector). Je kunt deze websites gebruiken voor backlinking. Dit gebeurt meestal door middel van link uitwisseling.

 

Jij en de website eigenaar zijn overeengekomen dat jullie een backlink plaatsen naar elkaars website. Het is heel logisch en erg nuttig. Je krijgt een backlink van een relevante website en je hebt een kans om te communiceren met een vriendelijk bedrijf, site, of bedrijf die misschien klant kunnen worden. Je kunt ook mensen ontmoeten die geïnteresseerd zijn in jouw industrie om producten of diensten te kopen.

 

SEO linkbuilding tips voor 2022, strategies, tips en technieken.

Als je goede backlinks hebt kun je geïndexeerd worden op Google. Door het koppelen van uw webpagina’s, naar elkaar of uitgaande links, streef je naar relevante backlinks zodat je een hoge ranking krijgt op Google.

 

Als je een linkbuilding wilt uitvoeren voor een website dan moet die website wel content hebben die relevant is aan je website. Wanneer je een goede website hebt, willen andere website eigenaren naar jouw website linken.

 

Link earning

Linkbuilding helpt je ook te concentreren op je inhoudsstrategie. Link earning is letterlijk het verdienen van links. Dit wil zeggen maak je website zo aantrekkelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat andere webpagina’s naar jouw website willen linken. Maak nuttige online video’s, podcasting checklists of infographics.

 

Deze methoden zijn een effectieve manier van presentatie van informatie. Combineer tekst en afbeeldingen op je pagina’s, en je kunt het verhaal veel sneller en duidelijker vertellen. Wanneer je een pagina schrijft met relevante en goede inhoudelijke informatie zijn externe webpagina’s eerder geneigd om naar jouw webpagina’s te linken.

 

Kinderen die vragen worden overgeslagen… of toch niet?

Uiteraard is die tip duidelijk, en veel mensen weten dat ook niet. Ook is het mogelijk om zelf andere websites te benaderen. Stuur ze een e-mail of ze een link willen plaatsen naar jouw website. Dit kan gaan over alleen een link, maar het kan ook een artikel met een link erin zijn.

 

Neem contact op met de website eigenaar die gaat over dit onderwerp en vraag of ze je artikel willen plaatsen. Misschien linkt hij naar je website via blogs. In vele gevallen vragen ze ook een link terug en dan krijg je het verhaal van linkruilen, wat hierboven is beschreven.

 

Maak laagdrempelige basislinks

Linkbuilding kan erg moeilijk zijn, maar het is ook mogelijk om dit snel te doen. Je hebt eenvoudige links die je snel kunt ontwikkelen.

 

Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld commentaar geven op een relevant blog artikel en verwijzen naar je eigen website voor meer informatie. Uiteraard moet er wel gereageerd worden naar waarheid en relevantie.

 

Wees niet bang om effectief en veel te reageren, zorg er alleen voor dat het niet als spam wordt gezien door de auteur van het artikel. Voeg indien nodig links van je website toe aan je eigen profiel van de forumberichten voor wanneer gebruikers meer willen weten over je website bijvoorbeeld.

 

Anchortekst

Google wil zien wat een link naar een andere site vertegenwoordigt. Wanneer je linkt naar een externe website wordt dit ook gezien als betere kwaliteit dan een interne link. Externe links met een relevante anchortekst krijgen een meerwaarde dan een anchortekst waar totaal geen relevantie aan zit. Hetzelfde geldt voor interne backlinks.

 

Check links naar andere pagina’s voor verschillende links. Zoals gezegd, moeten zoekwoorden op je website overeen komen met je onderwerp. De Penguin-update van Google ging dan ook over de schending van de ankertekst SEO-regels. Het is daarom ook beter om een natuurlijk linkprofiel te gebruiken met inkomende links die relevant zijn aan jouw website.

 

Follow en nofollow links

Kwalitatieve backlinks zijn essentieel voor Google. We maken onderscheid tussen Follow links en NoFollow links van de ene website naar de andere.

 

Bij het gebruik van een link in een internetpagina kan de browser geen waarde toekennen aan een hyperlink die een NoFollow tag heeft. In dit geval zal Google de link niet volgen naar de pagina waar deze naar toe linkt. Nofollow betekent dat de zoekmachines de link niet kan volgen of de onderliggende pagina niet kan doorzoeken via deze link.

 

De links worden dan door Google genegeerd.

 

Startpagina’s

Het linkbuilding proces begint in dit geval vanaf een homepage of een startpagina. Een startpagina is een pagina met allemaal links naar externe webpagina’s. Het is dus niet relevant, maar een startpagina kan wel een goede en hoge autoriteit hebben. Deze tactiek is nu zwakker door de Penguin-update. Sommige websites bieden niet veel waarde, omdat er teveel links op staan met een zeer lage waarde.

 

Het is nu dus erg belangrijk om te letten op relevantie. Probeer een website te selecteren die het dichtst bij je hoofdonderwerp staat. Kijk dus naar startpagina’s die relevantie bieden aan je onderwerp.

 

Artikel marketing

Een goede manier om kwalitatieve backlinks te verkrijgen van andere websites is artikel marketing. Artikel marketing is het plaatsen van artikelen op externe websites/blogs. Vaak gaat zo’n artikel over je eigen website, product of dienst. Het doel van artikel marketing is dat je mensen meer bekendheid meegeeft over je product of dienst.

 

Veel externe websites bieden waardevolle inhoud. Als je een aantal belangrijke websites in je sector bezoekt, kan je een artikel schrijven met een hyperlink naar jouw website. Dit zorgt voor een win-win situatie. De ontvanger heeft een waardevol artikel en een relevante backlink die nuttig is voor het creëren van natuurlijke linkprofiel en de verzender heeft weer een relevante website in zijn netwerk erbij.

 

Linkbuilding: Backlinks verzamelen

Linkbuilding is het bouwen van links naar jouw website. Het is cruciaal dat je strategieën implementeert die jouw website verbeteren en je reputatie verbeteren. We noemen het SEO Whitehat.

 

Deze juridische SEO betekent dat je een online site legaal kunt optimaliseren. De site is geoptimaliseerd volgens de regels van Google. Google zal je hier dus niet voor straffen. Link-building kan een ingewikkeld proces zijn, maar het moet wel op de juiste manier gedaan worden. Het verkrijgen van links op een illegale manier kan ervoor zorgen dat je website een straf krijgt en bijvoorbeeld niet getoond wordt in de zoekresultaten van Google.

 

Gebruik je klanten

Heeft je bedrijf klanten die sites hebben? Geef ze een plek waar ze hun logo op je pagina kunnen zetten. Het logo weerspiegelt hun klantenrelatie met jouw bedrijf en het logo heeft ook een link naar hun website die je gebruikt om je product of dienst te adverteren. Dit geldt ook andersom. Op deze manier link je naar elkaar en ziet Google dit als betrouwbaar.

 

Je kan klanten vragen om artikelen te schrijven en op hun website te publiceren. Uiteraard is het dan de bedoeling dat ze een backlink verwerken in de tekst die linkt naar een pagina van jouw website.

 

Persberichten

Persberichten zijn een zeer goede promotie tool voor het verkrijgen van backlinks. Je kan ook een online link naar een website aanbieden (op een meer gemodereerde manier).

 

Je verklaring/artikel moet een impact hebben en voor duizenden geschreven worden. Persberichten hebben een goed voordeel omdat deze berichten kunnen worden gemaild naar veel verschillende websites, wat betekent dat u extra backlinks krijgt.

 

Relevante backlinks

Zoals gezegd is het belangrijk om backlinks te krijgen die relevant zijn aan jouw website of pagina. Door een link te bouwen van de ene website naar de andere die relevante marketinginformatie verstrekt, kan nuttige informatie opleveren of een link terug geven.

 

Websites met betrekking tot tuinieren of marketing hebben geen relevantie aan bijvoorbeeld een website over fietsen. Links zijn dan ook minder waardevol.

 

Het bouwen van een natuurlijk linkprofiel kan je helpen Google-straffen te voorkomen. Door verschillende soorten links te gebruiken kan je ervoor zorgen dat je een linkprofiel creëert die er natuurlijk uitziet. Zo moet je bijvoorbeeld niet in 1 dag 100 links naar één pagina bouwen, dit ziet er niet natuurlijk uit.

 

Daarom is het belangrijk dat je van relevante startpagina’s en relevante websites een backlink krijgt naar jouw website. Linkbuilding zorgt ervoor dat je goede posities behaalt in de zoekresultaten van Google. Het voordeel hiervan is dat de ene pagina zichtbaarder is dan een pagina van je concurrenten.

 

Linkjuice, wat is dat?

Uitgaande links worden gezien als linkjuice. Linkjuice wordt gebruikt om erachter te komen waar een pagina over gaat. Als je bijvoorbeeld 10 links op je homepagina plaatst, dan lekt je pagina deze linkjuice door naar de 10 achterliggende pagina’s. Wanneer deze 10 pagina’s ook weer linkjuice lekken naar 10 andere pagina’s binnen je website dan wordt dit dus doorgegeven aan 100 achterliggende pagina’s. De linkjuice wordt dan wel steeds minder, omdat je steeds minder overhoudt.

 

De sites/pagina’s die de meeste mensen zullen bezoeken zullen veel waardevoller zijn en dus de meeste linkjuice hebben. Hetzelfde geldt voor externe en interne links. Een externe link die meer waarde heeft zal als waardevoller worden gezien dan een externe link die niet zo waardevol is. Je kan dus maar beter een link krijgen van een pagina met een hoge autoriteit en weinig links.

 

Interne links bij zoekmachine optimalisatie

Simpele linkbuilding tips geven zonder in te gaan op interne links is niet de moeite waard. Een interne link is een een link die geplaatst worden op een pagina over een andere pagina. Ze gaan dus naar elkaar linken. Deze pagina’s zijn van je eigen website en dit kan linken naar een nieuw artikel, een relevante pagina of andere blogartikelen of sociale media kanalen.

 

Daarnaast zie je vaak dat een link binnen de eigen website ervoor zorgt dat je website een betere structuur krijgt. Zoekwoorden worden door zoekmachines als Google beter gezien en gaan jouw website vervolgens als relevant beschouwen.

 

Simpele Linkbuilding technieken

Google kijk altijd naar de waarde van een link. Bijvoorbeeld, de beschrijving van de link (de anchortekst) zegt iets over de pagina waar deze naartoe wijst.

 

Linkbuilding blijft ook van cruciaal belang voor SEO. Vergeet niet dat je linkbuilding doet om hoger in de Google rankings te komen en ook om meer publiciteit en bekendheid te krijgen. Helaas wordt linkbuilding over het hoofd gezien door mensen die er niet vanaf weten.

 

Gastbloggen voor andere websites

Gast blogs zijn geschreven door jou die niet worden gepubliceerd op je eigen site, maar worden gepubliceerd door anderen. Daarna kan de tekst links bevatten die terug naar een andere webpagina van jouw site verwijzen.

 

Helaas kost het gastbloggen wat meer tijd dan alleen de links te vragen, maar het kan helpen om de populariteit te verhogen. Grotere websites houden er meestal niet van om hun eigen blogs te publiceren en dus willen deze websites dat andere websites, hun blogs aanleveren.

 

Idealiter zou het ook relaties moeten opbouwen met de eigenaar van deze webpagina. Een paar van de gast blog posts per jaar kan er al voor zorgen dat je website beter bezocht wordt.

 

Wees een actief lid en geen spammer door alleen maar links te posten

Zoals al eerder gezegd is, bestaat er een manier om links te krijgen door te reageren op blog artikelen. Dit advies betekent niet dat je je onmiddellijk moet aansluiten bij de community of een link moet plaatsen voor je site, maar je moet oppassen dat jet niet te veel links post of spamt.

 

Wanneer je dit teveel doet, wordt dit als spam gezien en kan dit resulteren in het verwijderen van je account. Dit betekent dat je ook al je links kwijt bent en de invloed die het met zich mee bracht.

 

Mensen die weten dat je bedrijf interessant kan zijn, zullen je gaan volgen. Forums of FB groepen geven je loyale volgers die het voor anderen gemakkelijk maken om te volgen en jouw website in de gaten kunnen houden.

 

Gebruik sociale media kanalen (ook voor content ideeen)

Sommige sociale netwerksites bieden een snelle manier om een URL voor je website toe te voegen.

 

Tip: Gebruik Facebook, Instagram, Twitter of YouTube als het belangrijkste social media platform. Ook een goed platform is LinkedIn, dit is ook meer gericht op het werkveld.

 

Zelfs als je nog geen volgers hebt, heb je daar alsnog een link. Je kan ook linken tussen verschillende social media kanalen om meer mensen bekend te maken van je bedrijf.

 

Niet gelinkte sites van andere website eigenaren

Hoe leuker je je website maakt, hoe meer mensen je op de site zien. Soms zullen mensen op je website komen, maar nooit linken naar je website. Dit kan voorkomen, maar vaak zijn de mensen die op je website komen al geïnteresseerd over je product of dienst.

 

De link naar een webpagina is het meest nuttig. Het is voor jou dus de bedoeling om de bezoekers die op je pagina komen, vast te houden en ervoor te zorgen dat ze overgaan tot een aankoop of actie. Wanneer je een pagina met goede relevante content schrijft bestaat de kans dat een bezoeker hiernaar toe wilt linken.

 

Kwalitatieve backlinks

Google meet hoeveel backlinks je hebt op je site. De focus ligt hierbij op de kwaliteit van de links en niet op de kwantiteit. Wat is het verschil tussen kwalitatieve en kwantitatieve backlinks?

 

Sinds er een Google update is geweest waarbij het algoritme is veranderd, is het linkbuilden veranderd. Vroeger was het namelijk zo, hoe meer linkjes er naar je pagina verwezen, hoe betrouwbaarder je pagina werd. Het ging dus niet om of je pagina interessant was voor de bezoeker of dat er relevante informatie op stond.

 

Tegenwoordig is dat andersom. Nu is het zo, hoe meer kwalitatieve backlinks je naar je website hebt, des te beter je website scoort bij Google. Natuurlijk kan je veel links naar je website laten verwijzen, maar het is erg belangrijk dat deze dus relevant zijn aan je onderwerp, anders hecht Google er weinig waarde aan.

 

Domein autoriteit bepalen

Nu publiceert Google geen informatie meer over de rang van een pagina, maar hier kan je nog steeds zelf achterkomen door tools als Ahrefs en Moz. Omdat er algoritmische veranderingen hebben plaatsgevonden in de afgelopen jaren, is het bepalen van de domein autoriteit (DA) ook veranderd. De DA van een website wordt bepaald door het aantal backlinks en de kwaliteit ervan, maar ook de relevante content en de technische kant van de website.

 

Reputatie van de bron

Google kijkt naar de reputatie van websites waar de backlinks vandaan komen. Het heeft geen invloed op je website om een backlink van een site te krijgen zonder enige link autoriteit. Een link met een sterke autoriteit heeft daarentegen meer invloed op je website.

 

Wanneer een website hoog scoort in Google, zal Google ook meer waarde hechten aan een link van deze website, dan een link van een website die slecht scoort in Google.

 

Linkbuilding: de mogelijkheden en linksoorten

Linkbuilding inzetten kan best lastig zijn. Het heeft verschillende stappen nodig om links te maken. Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om linkbuilding uit te voeren.

 

Blogs die gaan over relevante onderwerpen hebben een goede invloed op je website. Aan de andere kant is het verkrijgen van links uit blogs ook erg vermoeiend.

 

Meer weten? Laat je e-mailadres achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op!